lördag 19 december 2015

Var snäll mot dig själv

I detta inlägg skriver jag om något som jag tror är oerhört viktigt,
ATT VARA VÄNLIG MOT SIG SJÄLV.

Jag undrar hur många människor som skulle kunna må bättre bara genom att lära sig att vara snällare, mer kärleksfull och förstående mot sig själv. Skulle vi kunna bli både friskare och lyckligare bara vi tränar oss på att tycka om oss själva? Vad tror du?Hur pratar du till dig själv? Har du lagt märke till det?

Att bli medveten är det första steget till förändring. Om man inte ens vet om att något behöver ändras så kommer man knappast att förändra någonting.

Många av oss är mycket självkritiska. Vi är de första att kritisera oss själva när vi gjort något "fel". Vi kan vara oerhört hårda och fördömande. 

Naturligtvis är det bra med viss självkritik så man lär av sina misstag. Men att kunna förlåta sig själv och tycka om sig själv är jätteviktigt. Framförallt när man mår dåligt, känner sig otillräcklig, känner skam eller skuld över något. Det är DÅ vi behöver stöttning allra mest. Inte minst från oss själva. 


Att tycka om sig själv, även när man inte presterar och är på topp, när man gjort något man ångrar eller skäms för, är en förmåga man kan träna. 

Forskning har visat hur viktigt detta är.
Läs gärna mer exempelvis i boken
Självmedkänsla av Agneta Lagercrantz:

"De flesta, menar psykologerna, är inte medvetna om att de håller på med överdriven självkritik. Många vet därför inte om att det finns alternativ."
"Självmedkänsla - det är att stötta sig själv i motgångar istället för att reagera med hård inre kritik eller kräva av sig själv att vara perfekt i alla lägen. Allt mer forskning visar hur bra vi mår av att vara vänliga mot oss själva." 

Om vi kan bli vår egen bästa vän, som stöttar i med- och motgång, vara vänliga och förstående mot oss själva, så blir vi mindre sårbara. 

"Man ska inte slå på en som ligger." Men ibland gör vi just detta - mot oss själva. 

Nej, vet du vad, jag tycker vi ändrar på detta direkt!
Börja träna på att vara vänlig mot dig själv redan i dag. Nu!

Ta några djupa andetag.
Känn hur varje andetag in fyller dig med värme och omtanke.
Känn hur varje andetag ut sprider känslan i hela kroppen.

Gör övningen flera gånger per dag. 

Kom ihåg att det är vid de tillfällen du tycker det är svårt att tycka om dig själv som du behöver det som mest.

Varmt lycka till!
/Lena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar