söndag 17 juli 2016

Mina ofrivilliga val


"Fokusera på det som är positivt och får dig att må bra", är ett välment och gott råd. Men inte alltid så lätt att följa. Det är ju inte så att vi i varje sekund medvetet väljer vad vi ska uppmärksamma. Vad det är som drar till sig vår uppmärksamhet beror på så mycket. Det som påverkar kan vara mina tidigare erfarenheter och min tillfälliga sinnesstämning. 

Det vi lägger märke till är ofta ett ofrivilligt val. Se på bilden ovan. Vad är det första du ser? Ett musselskal? Jag tror att mångas ögon dras dit. Ändå är det mer grönt och mer sand på bilden. Men det blåa och randiga musselskalet sticker ut och drar blicken till sig. Det är nog få som tittar på bilden och inte ser det. 

Detta bevisar förstås ingenting. Men det kanske kan få vara ett exempel på att vi styrs mycket av annat och andra, när det gäller vart vårt fokus far iväg. 


Titta på bilden ovan. Är det ens möjligt att inte lägga märke till fåren? 

Det jag vill komma fram till är att det inte alltid är så lätt att "fokusera på det som gör mig glad". Det kan vara en utmaning. Men med träning så kan man komma en bit på väg. 

Förutsättningen är MEDVETENHET. Att jag blir medveten om att min uppmärksamhet far iväg. Och att jag noterar vart den tar vägen.

Därefter kan jag fråga mig själv om det är där jag vill ha den. Är svaret nej så kan jag medvetet styra min uppmärksamhet till något annat, något som får mig att må bra kanske. 


Ja, det är förstås en fördel om man har en uppfattning om vad man mår bra av att uppmärksamma. 

Helst ska man vara lite specifik, i alla fall om man vill distrahera sina egna negativa tankar (oro, stress, nedstämdhet...). Om du till exempel befinner dig på platsen ovan kan du välja om du vill fokusera på den stora röda stenen (tung, stabil och trygg) eller havet (stort, svalkande, guppande med kluckande ljud) eller himlen (oändlig) eller allt smått och intressant som finns att hitta mellan stenarna. VAD jag fokuserar på spelar ingen roll. Det är min egen KÄNSLA som är viktig. 


Är du på denna plats och båtintresserad kanske du väljer att lägga din uppmärksamhet på segelbåten i bakgrunden. Är du i stället intresserad av växter så kanske du inte ens ser den, utan studerar vad som växer i bergsskrevan. 

Våra val är inte alltid vare sig medvetna eller frivilliga. 
Men med träning kan de bli det. Åtminstone kan du lära dig att göra fler medvetna och bra val, var din uppmärksamhet ska vara, och färre omedvetna som får dig att må dåligt. 

Det är bara att sätta igång.
Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar