fredag 14 oktober 2016

Övning i välmående


Här är en övning som jag brukar göra. Den fungerar för mig och då gör den väl kanske det även för någon annan, tänker jag. Jag har hämtat inspiration från olika mindfulnessövningar. 

Vi går nog alla och bär på känslor som vi inte vill ha, som vi inte mår bra av, som vi vill ha mindre av. Det är inte så lätt att ändra en känsla. Nästan omöjligt. Men det finns knep. Om man övar och övar så kan man förändra, mer eller mindre. 

Vilken känsla är det som du vill ha mindre av? Det kan vara en stark känsla som påverkar dig mycket eller en liten ettrig en som liksom sitter fast och skaver. Det kan vara sorg, irritation, nedstämdhet, bitterhet, oro...

Ofta fokuserar vi på det vi vill bli av med. Det är mänskligt och helt naturligt att göra så. Men det är sällan konstruktivt. Ju mer fokus vi lägger på det vi vill får bort, desto mer plats verkar det ta. Tänk tvärtom istället! Vilken känsla är motsatsen? 

Vilken känsla vill du får MER av?


Det kan vara glädje, trygghet, tillit, lugn eller något annat. Vi säger att det är glädje du behöver mer av. Då kan du pröva att göra på följande sätt, så ofta som möjligt (många gånger per dag) i vardagliga situationer: 

1. Notera när du blir arg, orolig, irriterad...
2. Låt den "oönskade" känslan vara, gör inte så stort väsen av den.
3. Leta nu AKTIVT efter något som kan ge dig en känsla av glädje (stort eller smått, här har du hjälp av lite fantasi och kanske barnasinne).
4. Pröva om det är möjligt att känna åtminstone en gnutta glädje. Går det?   

Säg till exempel att du missar bussen. Det är ju inte särskilt glädjande. Men släpp irritationen, ilskan, oron eller vad det kan vara. Leta efter något som kan kopplas till glädje, just nu. Det kan vara att du har batteri i din mobil så du kan roa dig en stund med den när du väntar, att där finns en busskur så du får skydd för vinden, att du kan titta på vackra höstfärger på löven, att du ska äta något gott till middag, att du kom upp ur sängen i morse, att du kan andas ...


Vi tycks ha en förmåga att (omedvetet) leta upp sådant som bekräftar att vi minsann har "rätt". Är vi t.ex. irriterade hittar vi lätt fler saker i vår omgivning som gör oss ännu mer irriterade. Vill man bryta detta måste man medvetet träna förmågan att göra tvärtom. 

Det fiffiga är att ju mer man övar sig på att hitta saker som göder en viss känslan, desto lättare hittar man dem. Det går till slut nästan per automatik. 

OBS! Det är viktigt att INTE förtränga känslorna man inte vill ha. Då växer de. Låt dem bara vara, men låt dem inte ta hela din uppmärksamhet. Lägg istället fokus på något som gynnar en annan känsla. 

Du kommer inte att "slippa" känna ilska, sorg, oro för resten av ditt liv. Det är INTE det som är meningen. Men övningen kan vara en hjälp att bryta ovanor, minska känslor så de inte tar över och "dränker" dig. 

Pröva gärna!
Ha en bra dag.
/LenaInga kommentarer:

Skicka en kommentar