lördag 30 april 2016

Hur mycket vatten ska man dricka?


Det är något visst med vatten. De flesta tycker om att vara i dess närhet och det brukar värderas högt om man bor med vatten som utsikt. 

Havet har kanske en alldeles särskild dragningskraft på många av oss. Kanske beror det på att havet är så föränderligt? Det kan vara lugnt och rogivande, stormigt och farligt. Dragningskraften kan också beror på att vi själva till stor del består av vatten. "Lika söker lika", sägs det ju.  


Råden är många när det gäller hur mycket vatten vi ska dricka. Som vanligt gäller nog att LAGOM ÄR BÄST. Det finns inga undersökningar som bevisar att vi behöver dricka en viss mängd. Däremot är de flesta överens om att för lite och för mycket inte är bra. 

Jag drack tidigare mycket lite vatten, bara något glas till maten. Sedan fick jag rådet, av olika skäl, att dricka 1,5 liter vatten per dag. Det motsvarar sex dricksglas. När jag börjat följa detta råd märkte jag att det inte alls var svårt, utan kändes helt naturligt att dricka denna mängd. 

Numera känner jag att jag är törstig, till exempel på morgonen. Det känns bra att börja dagen med ett glas vatten. (Men har jag missat att göra detta under en tid så försvinner också min känsla av törst på morgonen.) 


Vad man bör tänka på:

1. "Ju mer desto bättre" gäller inte! LAGOM är bäst! 

2. Man bör dricka lite extra vatten till ex. varje kopp kaffe eller glas vin.

3. Man behöver också extra vatten när man svettas mycket (när man tränat eller om det är mycket varmt).

4. Det vatten man dricker fördelar man lämpligen över dagen. Man kan t.ex. börja dagen med ett glas vatten, dricka ett glas under förmiddagen, ett glas till lunch, ett glas under eftermiddagen, ett glas till middagen och ett glas under kvällen.

5. Drick inte stora mängder vatten till maten. Det sägs att detta kan späda ut magsaften, som behöver ha en viss koncentration för att fungera riktigt bra. 

Det finns experter som tycker att ovanstående är helt rätt och de som tycker att det är helt fel. Det är som vanligt svårt att hitta rätt i hälsodjungeln. 

Jag dricker ca sex glas vatten per dag, sedan en tid tillbaka, och mår bra av det. Inte minst märkte jag skillnad när jag nyligen fick en dunderförkylning. Jag blev inte alls lika täppt i näsan (kunde klara mig utan näsdroppar) och tjock i halsen som jag brukar. 

Pröva dig fram till vad som passar dig, men överdriv inte åt något håll.

Ha en bra dag!
/LenaInga kommentarer:

Skicka en kommentar