onsdag 4 januari 2017

Vanliga missförstånd


Nu har jag inte skrivit på länge i denna blogg. Av olika anledningar. Men nu kommer det att bli mer regelbundna inlägg ett tag framöver.

Idag vill jag belysa några vanliga missförstånd när det gäller mindfulness. Många tror att det handlar om att sitta och "flumma", drunkna i sig själv och tvinga sig att vara nöjd med allt. Helt fel!

Mindfulness handlar inte i första hand om VAD du gör utan HUR du gör det.  


Allt kan göras mer eller mindre "mindfult". 
Mindfulness är ditt förhållningssätt till saker och ting, stort som smått. 

Om du till exempel inte trivs på jobbet så finns det flera sätt att hantera det. Du kan prata med chefen,  kanske byta arbetsuppgifter, lösa eventuella konflikter med arbetskamrater, säga upp dig eller bara "gilla läget". Oavsett vilket alternativ du väljer så kan det göras med ett "mindfult" förhållningssätt. 


Man övar inte mindfulness istället för att göra något annat. Vill du må bra så bör du äta nyttigt, röra på kroppen, göra roliga saker mm. Mindfulness är ett komplement. Du väljer alltså inte mindfulness istället för att t.ex. motionera. Du övar inte mindfulness istället för att byta jobb.

Mindfulness är inte heller något man ägnar sig åt istället för en religion. Du kan öva mindfulness oavsett om du är troende eller ateist.  


Man kan öva mindfulness på många olika sätt. Vissa väljer att sitta och meditera långa stunder dagligen. Men detta passar INTE alla. Om man mår psykiskt dåligt kan det vara direkt skadligt. 

Man kan också öva mindfulness i sin vardag. Under mindfulnesspromenaderna som jag har haft har vi gjort många olika korta och konkreta övningar som passar att göra under ex. en promenad. Dessa övningar fungera för de flesta. 

 

Mindfulness passar ALLA!

Ja, det är min övertygelse. Men man måste hitta sitt eget sätt att öva på. Mindfulness kan hjälpa den som är en "duracellkanin" som vill varva ned och hitta lugn och ro. Det kan också hjälpa den som är lite "nere" och vill hitta energi och glädje i livet. Mindfulness passar olika typer av människor lika bra (menar jag), men övningarna måste anpassas. Om du vill öva mindfulness så måste du hitta det som fungerar för just dig. 

Nu önskar jag er alla en god fortsättning på nya året 2017.

Välkomna att fortsätta läsa min blogg. 
Här kommer många fler tips och information under våren. 

/Lena


  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar