fredag 22 januari 2016

Potatis på rätt sätt


God fredag på er alla! I dag vill jag göra reklam för en liten goding som har fått oförtjänt dåligt rykte. Potatisen! Den var väl nästan grunden i vår föda under lång tid. Sedan fanns det plötsligt de som menade att den lilla knölen var minst lika ohälsosam att äta som kakor och godis. Kan det stämma?

Välj ekologiskt
För det första måste potatisen väljas med viss omsorg. Den ska helst vara ekologisk eftersom den besprutas en hel del, även svensk potatis. 

Ångkoka gärna
Sedan ska den tillagas med kärlek. Potatis som har fått koka på tok för länge i massor med vatten blir blaskig och smaklös. Usch! Jag ångkokar alltid. Innan jag fick in vanan att ångkoka (potatis och grönsaker) så tyckte jag det lät jättekrångligt och överambitiöst. Men det är tvärtom mycket lätt att ångkoka. Det blir inte så kinkigt med passning. 

Man kan ha en kastrull med tillhörande ångkokningstillsats eller köpa en insats separat. Bra investering! Jag rekommenderar det varmt! Man slipper vattniga potatisar (gäller även grönsaker). Resultatet blir knölar som är lagom mjuka och med lite smak och tuggmotstånd kvar. 

Nyttigheter finns i skalet
Skalet ska helst vara kvar. Där sitter en massa nyttigheter, bland annat antioxidanter (som behövs för att ta hand om farliga fria radikaler). Men rengör potatisarna först för jord ska vi inte äta.


Kall, kokt potatis har lägre GI
Koka fler än du behöver. Det är så bra att ha kokta potatisar i kylen som är färdiga att ta fram. Perfekt till lunch eller mellanmål (tillsammans med ex. omelett eller någon matrest) eller till middagen en annan dag. 

Det fiffiga med att äta potatis som varit kokt och kallnat är att den har lägre GI. Även om du värmer den kokta, kalla potatisen så är GI-värdet lägre än för den nykokta. Lite annat som är bra att veta om potatis:
  • Variera. Ät inte potatis varje dag.
  • Ät lagom stora portioner.
  • Ibland serveras mängder med vattnig, sönderkokt potatis. Då är frestelsen stor att äta den tillsammans med en rejäl portion sås. Inte så bra kanske (beroende på vad det är för sås).
  • Chips, pommes frites mm hör inte till nyttig potatis (dåliga fetter bl.a.).
  • Undvik stark upphettning (stekning eller i ugn). Bränd potatis innehåller akrylamid. Läs mer om akrylamid på Livsmedelsverkets hemsida: Info om akrylamid.
Ha nu en riktigt skön helg. 
Hoppas att du kan njuta av den vackra vintern. Jag kunde förstås inte låta bli att skicka med några vinterbilder i detta blogginlägg. Just nu är det sällsynt vintervackert i Göteborg med omnejd. Vi är vana vid is och slask så denna fina snö uppskattas mycket.

Glada hälsningar från Lena

  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar