tisdag 5 januari 2016

Superkryddan Svartpeppar


För den som är intresserad av att läsa om kost och hälsa kan jag rekommendera tidningen "Näringsmedicinsk tidskrift". Här finns massor med intressant fakta och hänvisningar till forskning. 

I senaste numret kan man läsa om biotillgänglighet. Kortfattat handlar det om kroppens förmåga att ta upp nyttigheter i det vi äter. Om vi stoppar nyttiga saker i munnen, men dessa sedan i stort sett bara passerar och kommer ut i andra änden, så gör de inte så stor nytta. Det nyttiga måste kunna absorberas när det passerar genom mag- och tarmkanalen för att det ska vara någon vits med det. 


För många örter ökar biotillgängligheten när de intas tillsammans med SVARTPEPPAR. En superkrydda med andra ord. Det beror på att svartpeppar innehåller ett ämne som heter PIPERIN. 

Vill du maximera upptaget av viktiga vitaminer och mineraler i maten är det en fördel om du samtidigt äter lite svartpeppar. 

"Ett vanligt problem med de medicinska egenskaper som man vill åt i örterna är just att de är svåra att utnyttja på grund av dålig biotillgänglighet och att de omsätts så snabbt i levern och tarmväggen. Ett bra exempel på en ört som snabbt bryts ned i levern och har dålig biotillgänglighet är curcumin i gurkmeja. Men genom att samtidigt äta svartpeppar som innehåller piperin kan man dock lätt ändra på detta och, som vi ska se, nå smått fantastiska resultat." 
(ur Näringsmedicinsk tidskrift, nr 1 2016)

Gurkmeja är nyttigt men bör alltså tas tillsammans med svartpeppar för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig det nyttiga så bra som möjligt. 

Själv ska jag snarast investera i en bra pepparkvarn (min har gått sönder), köpa hela svartpepparkorn och sedan köra några varv över det mesta som serveras här hemma. 

Ha en bra dag!
/Lena 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar